Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
[...] kawy może spowolnić procesy starzenia się mózgu? Okazuje się, że kawa oprócz właściwości pobudzających, może także poprawić niektóre aspekty funkcji poznawczych. Niektóre badania sugerują, że spożywanie kawy ma związek ze spowolnieniem akumulacji białka amyloidu w mózgu, kluczowego czynnika w rozwoju choroby Alzheimera. Problem jednak jest [...]
[...] ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. Podsumowanie Wyniki badania sugerują, że 4-6% tkanki tłuszczowej w ustroju (w tym przypadku około 2,5 kg tłuszczu) stanowi dolną granicę dla zdrowych mężczyzn, ocenianą przez DEXA lub przez [...]
[...] pracy długotrwałej. Jeszcze większe znaczenie mogą mieć węglowodany przy pracy o zmiennej intensywności (interwały), nawet jeśli trening nie trwa więcej niż 2 h. Referencje, badania, literatura: C. Chryssanthopoulos, C. Williams Pre-Exercise Carbohydrate Meal and Endurance Running Capacity when Carbohydrates are Ingested During Exercise [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
[...] szczególnie dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych. Jednak większość populacji największe korzyści odniesie z treningu prowadzonego po przemyślanych, zbilansowanych posiłkach. Referencje, badania, literatura: Tomonori Ogata Fasting-related autophagic response in slow- and fast-twitch skeletal muscle https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2010.02.130
[...] kości i zębów, jest ważny dla kości. Ornityna jest jednym z mniej znanych, ale to nie znaczy, iż nieważnych aminokwasów zawartym w różnych produktach spożywczych. Ostatnie badania wykazały, że ornityna jest żywnością funkcjonalną poprawiającą jakość snu i regenerację powysiłkową u ludzi. Zmiana stanu skóry związana z wiekiem jest głównym [...]
Wykorzystanie l-cytruliny zazwyczaj każdemu z nas kojarzy się z działaniem tzw. pompy mięśniowej. Oznacza to, że wykorzystanie suplementu z jej udziałem wpływa na zwiększoną syntezę tlenku azotu, a co za tym idzie, zwiększa się objętość tkanki mięśniowej na skutek napływającej krwi do pracującego mięśnia. Tego typu działanie daje znakomite [...]
[...] najczęściej podaje się nadmierne ilości tego produktu. Większość badań w tym aspekcie nie wykazuje szkodliwego wpływu spożycia soi na płodność. Co więcej, mamy nawet wyniki badania z roku 2015 (grupa 315. kobiet), które wydają się wskazywać na pozytywny wpływ spożycia tego rodzaju roślinnego białka, na zdolność urodzenia żywego dziecka. Z [...]
Arnold Schwarzenegger w niedawnym biuletynie Arnold's Pump Club opowiada o tym, jak koktajle proteinowe mogą zastępować posiłki i pomagać ludziom schudnąć. Uważa, że wiele osób błędnie oblicza, ile kalorii spożywa dziennie, a koktajle proteinowe mogą być idealnym rozwiązaniem tego problemu. „Uwielbiam przypominać, że nie ma magicznej pigułki ani [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] serwatka. Wbrew błędnym opiniom powielanym w sieci większość roślin (kiełków, owoców, warzyw) nie zawiera istotnych klinicznie i dietetycznie ilości witaminy B12. Najnowsze badania sugerują, iż istnieją roślinne źródła witaminy B12 (wytwarzanej przez bakterie i archeony). Jednak witamina B12 występuje tam w ilościach bez znaczenia praktycznego. [...]
[...] te sugerują, że skład ciała matki może być związany z wartością odżywczą mleka kobiecego niezależnie od rodzaju diety. Suplementy diety raczej nie zmieniają składu mleka w badaniach obserwacyjnych, być może ze względu na kompensacyjne mechanizmy fizjologiczne, które zachowują stabilny skład makroskładników mleka w związku z modyfikacjami [...]
[...] nami w codziennym życiu są coraz wyższe I wielu z nas chcąc im sprostać, skraca świadomie czas swojego snu - sam jestem winien tego grzechu… Nie jestem jedyny. Jak pokazują badania naukowe wykonane w latach 1985-2012 ilość osób śpiących mniej niż sześć godzin dziennie wzrosła w tym czasie o 31%! Na przykład co dziesiąty dorosły Chińczyk śpi [...]
Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. Ponadto ma wpływ na stężenie glutationu, aktywność enzymów antyoksydacyjnych, osłabia [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]